Usluge
Kako radi
Dobrodošli u Wilio! Vi gledate Wilio kao neregistriranog kupca
Prebacite se na profesionalni
Navigacija
Usluge
Cjenovnik
O aplikaciji
Preuzmite aplikaciju
Kako to radi
Kako se možemo poboljšati
Kontaktiraj nas
O Wilio
Prijaviti se
Dobrodošli u Wilio! Vi gledate Wilio kao neregistriranog kupca
Prebacite se na profesionalni
Navigacija
Usluge
Cjenovnik
O aplikaciji
Preuzmite aplikaciju
Kako to radi
Kako se možemo poboljšati
Kontaktiraj nas
O Wilio
Prijaviti se

Krovna izolacija

Tražite krovopokrivača za izolaciju krova? Imamo 24.370 provajdera u ovoj kategoriji. Pošaljite upit.

Započnite
32.807 registrovani profesionalci
87.887 riješeni projekti
4.8 od 5 Prosječna procjena naših stručnjaka
226 512 Aplikacijske instalacije
Krovna izolacija

Potrebna Vam je usluga u oblasti izolacije krovova? Wilio će vam pomoći da pronađete kvalitetne stručnjake za snimanje prostora, izolaciju izolacije, pričvršćivanje parne barijere i brtvljenje spojeva od folije. Cijena krovne izolacije najčešće ovisi o spektru usluga. Pogledajte više informacija o uslugama: mjerač, kit i nož za rezanje koje pruža jedan od naših 24.370 stručnjaka u kategoriji

Vidi također:Cijene
32.807 registrovani profesionalci
87.887 riješeni projekti
4.8 od 5 Prosječna procjena naših stručnjaka
226 512 Aplikacijske instalacije
Korisne informacijeŠta trebate znati

Izolacija krova
Uvijek se može zaključiti ko nije izolirao svoj tavan zbog golubova i drugih ptica koje sjede na krovu i uživaju u svoj toplini koja dolazi iz kuće ispod. Vrućina raste i lukave ptice brzo iskoriste prednost.

Šta je izolacija potkrovlja?
Izolacija potkrovlja je barijera materijala u vašem krovnom prostoru. Može se postaviti između greda (horizontalne grede duž poda vašeg potkrovlja) ili rogova (kose grede koje podupiru krov).

U svakom slučaju, izolacija usporava prijenos topline između vašeg životnog prostora i vanjskog svijeta, stvarajući topliji dom zimi i hladniji dom ljeti. Izolacija između greda zadržava toplinu u vašem životnom prostoru ispod i stvara hladno potkrovlje, dok izolacija u rogovima zadržava toplinu iu krovnom prostoru.

Ostale prednosti krovne izolacije uključuju:

Niži računi za grijanje
Poboljšanje energetske efikasnosti vašeg doma
Povećanje vrijednosti vašeg doma
Izolacija potkrovlja za prosječnu dvojnu kuću sa 3 spavaće sobe i plinsko centralno grijanje može početi sa DIY izolacijom za oko 50 €, a to bi moglo potrajati manje od godinu dana, smanjujući troškove energije.
Zašto je potrebna izolacija potkrovlja?
U neizolovanim kućama četvrtina izgubljene toplote širi se kroz krov. Izolacija potkrovlja ili krova je odličan način da povećate udobnost vašeg doma. A ima još dobrih vijesti: trajat će više od 40 godina i trebao bi se višestruko isplatiti uštedom energije, budući da je cijena izolacije potkrovlja relativno niska.

Što se tiče ekoloških prednosti, dobra izolacija potkrovlja također će vam pomoći da smanjite ugljični otisak vašeg doma. To je zato što što je vaš dom bolje izolovan, to će vaš sistem grijanja biti efikasniji – smanjenje emisija i ušteda novca na računima.

Mogu li sam izolirati svoj tavan?
Moguće je (zapravo prilično jednostavno) sami postaviti krovnu izolaciju, pod uslovom da:

Lako je ući u vaš krovni prostor.
Nema problema sa vlagom ili kondenzacijom.
Vaše tavanske grede su redovno postavljene.
Ne pokušavate izolirati ravan krov.
Za nešto komplikovanije od ovoga morate biti iskusan majstor ili koristiti profesionalnog tehničara koji zna kako izolirati potkrovlje na najprikladniji i najefikasniji način.

Ravne krovove uvijek treba izolirati profesionalac. Ako je prostor vlažan, to morate riješiti prije početka bilo kakvih radova na izolaciji.

Restauracija kuća od netradicionalnih materijala
Ako živite u povijesnoj kući ili kući koja je izgrađena od lokalnog tradicionalnog kamena ili drugih materijala, koristite odgovarajuće materijale i metode za izolaciju potkrovlja. U suprotnom, vaš dom možda neće moći da bude topao ili suh koliko bi trebao. Zapravo, možda bi bilo najbolje konsultovati ili unajmiti lokalne radnike koji su obučeni za navedene tehnike.

Kako izolirati potkrovlje
Ako imate suvo potkrovlje sa lakim pristupom i ravnomjerno raspoređenim gredama, najjeftiniji i najlakši način da ga izolirate je između greda sa namotajima izolacijskog krova. One mogu biti izrađene od mineralne vune, staklenih vlakana ili recikliranih materijala.

Prvo uklonite sve stare kutije i nepotrebne stvari s tavana.

Osigurajte sve cijevi i rezervoare za vodu u krovnom prostoru od smrzavanja, jer će potkrovlje biti mnogo hladnije kada se izoluje od stambenog prostora ispod.

Provjerite ima li električnih vodova. Ako postoji, morat će biti iznad izolacijskog materijala, ali se ne smije rastezati da bi se to postiglo. Ako niste sigurni šta da radite, obratite se profesionalnom električaru.

Izmjerite svoje potkrovlje i kupite dovoljno izolacijskog materijala da ga pokrijete kako biste ga ispunili do dubine od najmanje 270 mm.

Odmotajte izolaciju i postavite je između greda. Većina greda je visoka oko 100 mm (ali prvo to izmjerite) tako da će vam trebati 100 mm vune za ovaj prvi sloj. Izolacijske ploče potkrovlja su obično široke 1140 mm, tako da ćete vjerovatno morati da ih isečete kako bi odgovarale. Koristite makaze jer će kidanje ili rastezanje materijala smanjiti njegovu efikasnost.

Napravite drugi sloj pod pravim uglom u odnosu na prvi. Ako je vaš prvi sloj dubok 100 mm, trebat će vam 200 mm vune za drugi sloj.

Moram da koristim svoj tavan kao skladišni prostor, mogu li ga ipak izolovati?
Ako želite bezbedno pohraniti stvari na tavan, morat ćete pričvrstiti daske iznad greda. Ali ako jednostavno popunite praznine između greda izolacijom, a zatim pređete preko vrha, nećete dobiti dovoljnu dubinu izolacije potkrovlja.

Kako možete povećati debljinu izolacijskog sloja vašeg krova

Između greda položite mineralnu vunu, a zatim preko greda pričvrstite čvrste izolacijske ploče sa podnim pločama na vrhu. Dali bi mogao čak možete kupiti izolaciju i podne ploče koje su već međusobno povezane, što posao čini mnogo bržim i lakšim.

Također možete upotrijebiti svoje vještine (ili nečije druge) da napravite viši nivo poda za postavljanje potrebnih 270 mm izolacije potkrovlja.

Šta god da odlučite, nemojte stavljati 270 mm mineralne vune i onda je samo sabijati jer će to smanjiti njenu efikasnost, a mogli ste i manje koristiti.

Imajte na umu da će izolacija između greda stvoriti hladan krovni prostor, pa ako tamo držite nešto što treba da ostane toplo, bolje je izolirati rogove umjesto greda.

Kako spriječiti curenje toplog zraka u potkrovlje kroz otvor?
Provjerite da li poklopac dobro pristaje. Ako nije, vjerovatno će ga trebati zamijeniti. Ako vam se čini da bolje odgovara zimi nego ljeti, možda ćete imati vlagu u potkrovlju i to ćete morati riješiti prije nego što razmislite o izolaciji krova.

Nakon što ste osigurali čvrsto prianjanje, upotrijebite skidač između njega i okvira.

Provjerite da toplina ne curi u krov kroz druge otvore - na primjer iznad ventilacijske kutije ili oko cijevi. Ako postoje, trebali biste ih zapečatiti prije izolacije potkrovlja.

Svoj tavan sam pretvorio u životni prostor. Kako da ga izolujem?
Ako potkrovlje koristite kao spavaću sobu, igraonicu ili radnu sobu, željet ćete da ga održite toplim kao i ostatak kuće - tako da izolacija potkrovlja nema smisla. Umjesto toga, morate izolirati krov. Uobičajena metoda je umetanje čvrstih izolacijskih ploča između rogova.

Treba ih izrezati na točno odgovarajuću veličinu kako bi dobro pristajale i ne puštale propuh. Da biste postigli potrebnu debljinu izolacije od 270 mm, možda ćete morati izolirati rogove izolacijom od gipsanih ploča.

Ako vam se ne sviđa izgled izolacijskih ploča, možete ih obložiti gipsanim pločama i obojiti ili tapetirati.

Ovu metodu možete koristiti i ako želite da potkrovlje bude toplo iz drugih razloga.

Moj otvor u potkrovlju je premalen da bi odrasla osoba mogla da stane kroz njega. Kako mogu izolirati potkrovlje?
Morat ćete koristiti profesionalnog tehničara koji će pomoću posebne opreme puhati granulatnu izolaciju u vaše potkrovlje. Izolacijski materijal krova bit će celulozna vlakna ili mineralna vuna, koja je modificirana kako bi se osigurala njegova nezapaljivost. Ovo bi trebalo potrajati samo nekoliko sati, ovisno o veličini vašeg potkrovlja.

Kako funkcionira izolacija potkrovlja ako imate ravan krov?
Ako imate ravan krov, bolje ga je izolirati izvana, a ne iznutra. Izolacija odozdo može uzrokovati probleme s kondenzacijom.

Kada sljedeći put planirate zamijeniti svoj krov, i dalje ćete morati da ga izolirate kako biste ispunili vladine propise. Ako to planirate da radite u bliskoj budućnosti, ima smisla da oba posla radite zajedno. Možete dodati sloj izolacije između drvene krovne površine i vanjskog sloja otpornog na vremenske uvjete.

Međutim, ako vaš ravni krov neće biti potrebno mijenjati nekoliko godina, možete dodati izolacijsku ploču direktno na krov otporan na vremenske uvjete.

Naš tavan je malo vlažan, hoće li ga izolacija pogoršati?
Izolacija između greda učinit će potkrovlje mnogo hladnijim, pa bi to moglo pogoršati vaš problem s vlagom. Čak i izolacija rogova može uzrokovati vlagu jer zaustavlja propuh i smanjuje prirodnu ventilaciju. Stoga, ako se odlučite za izolaciju potkrovlja, vjerovatno će biti potrebno povećati količinu ventilacije, u tom slučaju će vam trebati dozvola za planiranje.

Preporučujemo da prije započinjanja ovog projekta zatražite savjet od građevinara ili stručnjaka za vlagu. Razgovarajte s njima o uklanjanju vlage prije nego što razmislite o izolaciji potkrovlja.

Moj rezervoar hladne vode i cijevi su na tavanu. Hoće li izolacija uticati na njih?
Da. Ako postavite izolaciju između greda, krovni prostor će zimi biti izuzetno hladan. Stoga morate izolirati svoj spremnik i cijevi pojedinačno kako biste spriječili smrzavanje i pucanje. Ako se to dogodi, popravke će koštati mnogo više od uštede koju ostvarujete izolacijom potkrovlja.

Ako izolirate između rogova, a ne potkrovnih greda, prostor će biti topao i vaše cijevi bi trebale biti u redu.

Izolacija potkrovlja može vam uštedjeti novac.

Ne možete ga zaobići: ako je vaš dom u hladnoj klimi, održavanje topline tokom zime je skupo. Ministarstvo energetike predviđa da će cijene prirodnog plina i lož ulja ove zime ponovo porasti u odnosu na prošlu - nakon godine u kojoj su cijene lož ulja naglo porasle u većem dijelu zemlje.

Naravno, možete smanjiti termostat i steći naviku nošenja glomaznih džempera u zatvorenom prostoru kako biste smanjili troškove. Ali ako imate nedovršeno potkrovlje, njegova propisna izolacija jedan je od najlakših načina da smanjite svoje račune za grijanje ove sezone. „Uradi sam projekat sa kojim se možete pozabaviti tokom vikenda, a uštede koje dobijete se zbrajaju svake godine,” kaže Peter. Procjenjuje se da pravilno izolirano potkrovlje može uštedjeti 10 do 50 posto na vašem računu za grijanje. Za toplu klimu, radi obrnuto; ljeti pomaže u stabilizaciji unutrašnjih temperatura u kući tako da su stalno pod kontrolom potrebe za hlađenjem.

U savršenom svijetu, unajmili biste energetskog revizora da vam kaže koliko tačno zaštite dobijate od nekoliko inča izolacije potkrovlja koje već imate i odredi stvari poput curenja zraka koje možete zatvoriti kako biste bili sigurni da će vaša izolacija funkcionirati u redu. Ali ako ne možete priuštiti da platite nekoliko stotina dolara za ovu uslugu, ne brinite: ovdje smo prikupili sva najvažnija znanja o troškovima izolacije potkrovlja, proizvodima, pripremnim radovima i instalacijama. Nastavite čitati za više detalja.

Cijena izolacije potkrovlja
Glavni faktori koji utiču na troškove su:

Vrsta i materijal izolacije
Kvadratnih metara vašeg tavana
Cijene dobavljača ili instalatera izolacije
Napomena: Ako trebate izolirati oko električnih razvodnih kutija ili kablova, proces može zahtijevati pomoć električara.

Počnite s potkrovljem
Prestanite koristiti tavan za skladištenje. Zašto? Jer najlakši i najjeftiniji način izolacije potkrovlja je polaganje materijala ispod poda. Ali ako je pod obložen pločom, nije moguće pokriti cijelu potrebnu površinu izolacijom.

Obavezno povucite pod i postavite novu izolaciju na staru. Pošto nema poda, morat ćete naći mjesto za vansezonsku odjeću i ležerne predmete na drugom mjestu.

Odaberite vrstu i materijal izolacije
Imate dvije mogućnosti kada izolirate potkrovlje od strane kućnog majstora: labav ispun ili filc (uobičajeni naziv za površinsku izolaciju). Oboje se može dodati na neizolovane tavane ili naneti slojeve preko postojećeg materijala. Nakon što odlučite koja je vrsta najbolja za vas, istražite mogućnosti materijala i cijene kako biste lakše odabrali pravi proizvod. Uvijek provjerite etikete za određene informacije o svemu što kupujete.

Opušteno punjenje

Izolaciona vlakna se pakuju u vrećice i upuhuju na željenu dubinu i gustinu pomoću posebne mašine koja se može iznajmiti iz hobi centra. Možete sipati filer na mjesto i razmazati ga rukom, ali proces je mnogo naporniji i rezultati neće biti ni približno tako dobri.

Najbolje radi za:

Potkrovlje sa nepravilnim ili nestandardnim razmakom između greda
Potkrovlje sa mnogo prepreka za rad
Potkrovlje, gdje je potrebno postaviti izolaciju, jer dobro popunjava praznine i fuge
Potkrovlja sa niskim plafonom sa ograničenom visinom za manevrisanje tokom rada
Samostalni majstori koji žele brzo da završe svoj posao i koji su udobni u radu sa električnom opremom
Opcije izolacionog materijala:

Fiberglass

R-vrijednost po inču: 2,2-2,7
Napravljen od: Recikliranog stakla ili pijeska koji se topi i vrti u vlakna
Zaključak: Lakši od celuloze ili mineralne vune, ali se taloži više od ovih materijala, tako da je potrebno nanijeti deblji sloj kako biste dobili potrebnu zaštitu.

Celuloza

R-vrijednost po inču: 3,2-3,8
Napravljeno od: recikliranih vlakana papira za široku potrošnju koja su otporna na insekte i vatru
Zaključak: Najčešće korišteni duvani materijal, ali može istrunuti i plijesni kada je izložen vlazi.

Mineralna vuna

R-vrijednost po inču: 3,0-3,3
Proizvedeno od: kamenih vlakana ili reciklirane šljake iz visokih peći
Zaključak: Nudi prirodnu otpornost na vatru, ali košta više od ostalih rasutih materijala.

Batty

Ovaj fleksibilni izolacijski materijal najčešće se pakira u rolne koje dolaze u različitim debljinama i standardnim širinama, obično 16 inča i 24 inča, kako bi se uklopile između greda ili klinova unutar kuće. Isporučuju se sa ili bez premaza od papira ili folije koji služi kao parna barijera. Dodajte jedan ili više slojeva kako biste postigli željeni nivo izolacije.

Oni su najprikladniji za:

Potkrovlje sa standardnim razmakom greda, posebno bez izolacije
Potkrovlje sa nekoliko prepreka za obilazak
Potkrovlje sa dovoljnom visinom za manevrisanje tokom rada
Majstori kojima ne smeta rezati materijal kako bi se uklopili oko prepreka
Opcije izolacionog materijala:

Fiberglass

R-vrijednost po inču: 2,9-4,3
Napravljen od: Recikliranog stakla ili pijeska koji se topi i vrti u vlakna
Zaključak: Često se koriste i jeftine, ali vlakna mogu iritirati pluća i kožu (iako manje nego u prošlim godinama, zahvaljujući boljoj proizvodnji), i manje su učinkovita u blokiranju protoka zraka od drugih materijala.

Celuloza

R-vrijednost po inču: 3,7-3,8
Napravljeno od: recikliranih vlakana papira za široku potrošnju koja su otporna na insekte i vatru.
Zaključak: Ne iritira pluća ili kožu, ali se proizvod proizvodi u ograničenim količinama proizvođači.

Mineralna vuna

R-vrijednost po inču: 3,0-3,3
Proizvedeno od: kamenih vlakana ili reciklirane šljake iz visokih peći
Zaključak: Prirodno je otporan na vatru, ali je proizvod skuplji od ostalih.

Pamuk

R-vrijednost po inču: 3,7-3,8
Napravljen od: recikliranih vlakana džinsa
Zaključak: blokira protok zraka i prijenos zvuka, ali je materijal skuplji od ostalih.

Povećajte veličinu postojeće izolacije
Uzmite metar i baterijsku lampu da vidite kakvu izolaciju već imate na tavanu i koliko je duboka. Izvucite i bacite sav komprimovani, vodom umrljan ili pljesniv materijal - beskorisno je.

Koliko izolacije kupiti
Izmjerite kvadraturu vašeg potkrovlja. Pročitajte naljepnice za besplatno punilo; svaka vreća navodi potrebne dubine za raspon R vrijednosti i broj vreća potrebnih za pokrivanje 1.000 kvadratnih metara na tim dubinama.

Za batts ili rolne, izračunajte broj na osnovu širine i dužine proizvoda koji se koristi. U svakom slučaju, nabavite dodatnu vrećicu ili rolnu - definitivno ne želite da pobjegnete prije nego što posao bude završen.

Pripremni korak broj jedan: Osigurajte zračnu zaptivku

Praznine u potkrovlju ili između nižih spratova i potkrovlja omogućit će zagrijanom (ili ohlađenom) zraku da izađe u vanjski prostor, čineći bilo kakvu dodatnu izolaciju u suštini beskorisnom. (Evo dijagrama uobičajenog curenja zraka.) Evo brzog prajmera za uklanjanje mrlja sklonih promaji.

Oko prozora u potkrovlju: Koristite konzerviranu, minimalno ekspandirajuću pjenu za prskanje oko kućišta i zatvorite curenja oko krila i obložite pjenastim zaptivačem.

Oko kanala, žica, izduvnih ventilatora i cijevi: praznine se mogu zatvoriti vatrootpornim zaptivačem; veće zatvoriti vatrostalnom pjenom u spreju

Oko dimnjaka i dimnjaka: Koristite metalne oplate zapečaćene visokotemperaturnim zaptivačem ili vatrostalnim cementom

Ostali ključni pripremni koraci prije izolacije

Uklonite ove faktore kako biste osigurali da vaša izolacija traje godinama i zadržite zrak tamo gdje mu je mjesto: unutar vašeg doma.

Popravite curenje na krovu. Voda je neprijatelj izolacije. Stvara plodno tlo za buđ i uništava džepove koji zadržavaju zrak koji blokiraju protok topline. Potražite mrlje od vode na krovnoj oblogi i vlažne ili pljesnive mrlje na potkrovlju i postojećoj izolaciji kao tragove za lokaciju curenja.

Provjerite rasvjetna tijela. Osim ako koristite izolaciju od mineralne vune ili vaša tijela nisu klasifikovana kao bezbedna za kontakt sa bilo kojom vrstom izolacije, nemojte dozvoliti da materijal dodiruje ili prekriva podna svetla - ovo je opasnost od požara. Napravite sigurnosni razmak od najmanje 3 inča oko svih učvršćenja koristeći tkaninu, metalne ukrase ili otpadnu šperploču.

Usmjerite sve usisne ventilatore i ventilacijske otvore prema van. Iako je protiv građevinskih propisa ispuštanje bilo kakve vrste izduvnih gasova u potkrovlje, mnogi DIYers su to izbjegavali. Ispravite ovu grešku kako se vlažni izduvni zrak ne bi zarobio u vašoj izolaciji i uništio je.

Zaštitite se prilikom postavljanja izolacije
Evo primjera kako obaviti posao bez nezgoda ili ozljeda.

Nosite masku za prašinu, zaštitne naočare, radne rukavice, košulju dugih rukava i duge pantalone kako biste zaštitili pluća, oči i kožu od vlakana.
Nemojte stajati na gredama. Ako izgubite ravnotežu, možete udariti u plafon. Koristite komad šperploče ili nekoliko čvrstih, širokih dasaka kao stajaću površinu i pomičite ih dok radite. Za stabilnost, moraju pokrivati ​​najmanje tri grede.

Osvijetlite tamne kutove potkrovlja prijenosnim lampama na baterije ili radioničkim svjetlima na klip.

Održavajte protok vazduha u potkrovlju

Pokrivanje otvora na sofitu rastresitim ispunom ili filcom, što postižete ako stavite izolaciju duž strehe, je ogromna ne-ne. Strujanje zraka od podnožja do sljemena održava krov hladnim i sprječava stvaranje ledenih brana. Materijal će blokirati ovaj tok. Iz istog razloga, izolacija ne smije dodirivati ​​donju stranu krova. Da biste spriječili širenje materijala, pričvrstite plastične ili pjenaste deflektore na krovnu oblogu u blizini strehe.

Ako izolirate od nule, postavite pravu parnu barijeru na pravo mjesto.

Iako neka pređa dolaze s papirom ili folijom koja može djelovati kao parna barijera, neki stručnjaci radije koriste polietilensku foliju od 6 mm izrezanu između greda i šavova zapečaćenih folijskom trakom kako bi spriječili prodiranje vlage u izolaciju. Bilo da koristite labav ispun ili filc, postavite parnu barijeru što bliže toploj strani vaše izolacije, gdje bi vruć, vlažan zrak mogao ući - prema unutrašnjosti kuće u hladnim klimama (ispod podne izolacije) i u potkrovlje na topli zrak (gornji dio podne izolacije). Neka područja ne zahtijevaju parnu barijeru.

Ostali trikovi i savjeti za postavljanje izolacije
Radite od perimetra tavana prema vratima ili otvoru kako ne biste gazili svu izolaciju koju ste upravo položili.
Uvijek pokrijte vrhove stropnih greda kako biste osigurali da je izolacija dovoljno duboka da zadovolji vašu ciljnu R-vrijednost i da spriječite gubitak topline koji se javlja kod drvenih okvira.

Temeljito se istuširajte tokom dana kako biste uklonili dlačice sa kože i operite radnu odjeću nakon jednog nošenja.

Za besplatno punjenje

Popravite blokadu oko otvora ili vrata kako biste omogućili polaganje materijala oko područja bez curenja.

Uvjerite se da je dubina ispune jednaka u potkrovlju. Da biste osigurali ujednačenost upuhanog materijala, zašrafite elemente za vođenje duboko po cijelom prostoru.

Ako želite da dobijete ciljnu R-vrijednost od proizvoda koji ste odabrali, koristite broj vreća koji su u vašim proračunima pokazali potkrovlje koje treba izolirati - nikad manje. Ako ste dosegli ciljnu dubinu, ali vam je još ostalo nekoliko vreća, nastavite dodavati materijal na ravnomjernoj dubini u cijelom prostoru dok se sve vreće ne iskoriste.

Kako biste pomogli materijalu da postigne odgovarajuću gustoću tokom upotrebe, držite crijevo za puhanje paralelno s podom i podnim gredama. Duvajte punilo između i preko greda, a ne preko njih.

Za batty

Kada prvi put postavljate proizvod, uvijek koristite neumotane filc kako biste spriječili zadržavanje vlage između novog i starog sloja izolacije. Možete ih kupiti bez premaza ili jednostavno ukloniti podlogu od papira ili folije.

Položite novi sloj nesašivenog filca okomito na stari sloj da prekrijete praznine u donjem sloju. Susedne palice treba da budu pripijene, ali ne dovoljno čvrste da ih stisnu.

Nikada ne stavljajte teže filcane kao što je pamuk na lakše poput stakloplastike. Stisnut ćete donji sloj i smanjiti njegovu učinkovitost.
Uvijek izrežite palice tako da stanu oko prepreka i prodora. Ako ih začepite ili gurnete oko cijevi, stisnut ćete džepove koji zadržavaju zrak u materijalu i smanjiti njegova izolacijska svojstva.

Ne ostavljajte praznine između letvica i greda, prepreke ili susjedne letve. Čak i uski će uzrokovati curenje zraka. Umjesto toga, odrežite tanku traku izolacije koju koristite.

Zaštitite pristupne tačke

Otvor ili vrata u potkrovlju: Pričvrstite izolaciju od krute pjene na potkrovnu stranu otvora ili vrata.
Stepenice ili merdevine koje se mogu uvući: Očuvajte svoje sklonište bez propuha pomoću izolovanog šatora sa patent zatvaračem.

Savjet: Kuhinjskim nožem isecite tijesto. Neki profesionalci ga preferiraju u odnosu na pomoćne noževe jer velika oštrica lako reže debeli materijal. Koristite komad šperploče kao površinu za rezanje i ravnalo kao pomoćno sredstvo za rezanje.

Razmišljate li o završetku potkrovlja?
Ako razmišljate o pretvaranju potkrovlja u skladišni ili stambeni prostor, vrijedi promijeniti taktiku izolacije između rogova i zidnih greda umjesto poda. Možete koristiti ploče od krute pjene ili unajmiti profesionalca za postavljanje izolacije od pjene.

Blokovi pjene blokiraju protok zraka bez parne barijere i imaju veću R-vrijednost po inču od labavog punjenja ili filca, tako da dobijate veću zaštitu uz manju dubinu. Za razliku od rastresitog punjenja ili filca, potrebno je koristiti pjenu za raspršivanje da prekrijete otvore sofita (oni nisu potrebni za hlađenje krova). Zatim prekrijte pjenu gipsanim pločama u skladu sa zahtjevima zaštite od požara.